„Serwis synchroniczny – musztrę kelnerską” zaprezentują najmłodsi adepci sztuki kelnerskiej podczas IV Mistrzostw Polski Kelnerów „Junior Waiter 2011”. Tym ćwiczeniem w czteroosobowych zespołach przedstawią profesjonalne techniki obsługi konsumenta z wykorzystaniem klasycznych utensyliów kelnerskich jak tace, zastawy czy bankietówki. Mistrzostwa odbędą się w ramach XV Międzynarodowych Targów EuroGastro organizowanych w dniach 23-25 marca 2011 roku w Warszawie. Organizatorem konkursu jest Akademia Kelnerska Grzegorza Górnika.
- Dziś już nie tylko smakowite potrawy decydują o powrocie klientów do lokalu gastronomicznego, bo coraz większą rolę odgrywa właśnie profesjonalna obsługa kelnerska. To wizerunek i zachowanie kelnera stają się dla konsumentów wyznacznikiem dobrej restauracji, bo to właśnie bezpośredni kontakt z kelnerem w znacznym stopniu wpływa na postrzeganie przez gościa całego lokalu. Profesjonalny i doskonały technicznie kelner, którego cechują uprzejmość, komunikatywność, wyczucie taktu oraz znajomość zasad savoir vivre, to z pewnością chluba i duma dla każdego lokalu. Tym bardziej cieszy fakt, że podczas EuroGastro spośród wielu młodych pasjonatów sztuki kelnerskiej mamy szansę wybrać nie jednego zwycięzcę, lecz aż czteroosobowy zespół mistrzów złożony z najlepszych kelnerów – mówi Grzegorz Sendor, szef projektu targów EuroGastro.
Kandydaci na mistrzów
Do walki o zwycięstwo w IV Mistrzostwach Polski Kelnerów przystąpią uczniowie szkół kelnerskich, gastronomicznych i hotelarskich, których program nauczania obejmuje przedmiot „Obsługa Konsumenta”. Będą mieć maksymalnie sześć minut, by przekonać 10-osobowe jury reprezentujące środowisko gastronomiczne o wybitnych umiejętnościach w obsłudze klienta. W swoich prezentacjach mogą przedstawić też serwis napojów lub uroczysty serwis francuski. Drużyny będą startować w konkursie w uniformach kelnerskich.
Konkursowe EuroGastro
Tegoroczna edycja EuroGastro będzie obfitować w wiele konkursów. Oprócz Mistrzostw Polski Kelnerów w programie są również konkursy kulinarne jak VI Festiwal Kuchni Greckiej i autorski konkurs Roberta Sowy „Kulinarny Talent 2011”. W ramach jubileuszowej, dziesiątej edycji Mistrzostw Polski Baristów międzynarodowe jury będzie wybierać najlepszego baristę w kraju. Natomiast specjalnie dla wystawców zorganizowany zostanie konkurs na „Najlepszy Produkt Targów EuroGastro 2011”, w którym przyznawane będzie unikatowe logo „Najwyższa Jakość Targów EuroGastro 2011”.
XV edycja Międzynarodowych Targów Gastronomicznych EuroGastro odbędzie się w nowoczesnym Centrum MT Polska przy ul. Marsa 56C w Warszawie. Honorowy patronat nad jubileuszową odsłoną wydarzenia objął Minister Gospodarki, Waldemar Pawlak.
Więcej informacji na www.eurogastro.com.pl