Ponad 19 tysięcy zwiedzających wzięło udział w największym w Polsce wydarzeniu dla branży HoReCa - XV Międzynarodowych Targach Gastronomicznych EuroGastro 2011, które odbyły się w dniach 23-25 marca w centrum MT Polska przy ul. Marsa 56c w Warszawie. Wśród nich znaleźli się m.in. właściciele i zarządzający restauracjami, kawiarniami, pubami, barami szybkiej obsługi, placówkami zbiorowego żywienia, firmami cateringowymi, hurtowniami czy marketami, a także kucharze i szefowie kuchni. Na stoiskach kompleksowe oferty produktów i usług dla gastronomii prezentowało 261 wystawców z 14 państw. Zwiedzający po raz pierwszy właśnie na EuroGastro mogli zapoznać się z nowościami wprowadzanymi na polski rynek. Ponadto, wydarzenie urozmaicały liczne konkursy, pokazy i mistrzostwa, podczas których wyłoniono najlepszych baristów, kucharzy czy kelnerów. Honorowy patronat nad XV edycją targów EuroGastro objął Waldemar Pawlak, Minister Gospodarki.
- Tegoroczna edycja EuroGastro była szczególna, nie tylko z tego względu, że przyciągnęła jeszcze więcej zwiedzających i wystawców niż przed rokiem, ale również dlatego, że przez trzy dni mogliśmy wspólnie świętować jubileusz piętnastolecia tej największej i najważniejszej w Polsce imprezy targowej dla branży HoReCa. Wydarzenie stwarzało doskonałą możliwość zapoznania się z najbardziej aktualną i kompleksową ofertą produktów i usług dla gastronomii. Co więcej targi pozwalały tradycyjnie już nawiązać i podtrzymywać owocne kontakty biznesowe. Z kolei dzięki emocjonującym konkursom i pokazom, w jakie obfitowała tegoroczna odsłona imprezy zwiedzający mogli poznać mistrzów ze świata gastronomii, obserwować na żywo ich wyjątkowe umiejętności, a nawet wypróbować wyśmienitych potraw, którymi próbowali zyskać przychylność jury. To właśnie wszystkie te elementy sprawiły, że na EuroGastro 2011 dopisali zarówno wystawcy jak i zwiedzający – mówi Grzegorz Sendor, Szef Projektu Targów EuroGastro.
- Wystawiamy się na EuroGastro od 10 lat po nowe kontakty i w celu utrzymania relacji z naszymi obecnymi klientami, którzy nas tutaj odwiedzają. Jest to miejsce, gdzie faktycznie sprawdza się to bardzo fajnie. W ramach EuroGastro głównie chcemy trafić do restauratorów, ale zdarzają się też hotelarze i to jest właśnie taka wartość dodana tych targów – ocenia Rafał Marek z LSI Software.
Oferta pełna nowości na EuroGastro
Podczas EuroGastro swoją ofertę przedstawiło 261 firm z 14 państw: Austrii, Belgii, Czech, Estonii, Finlandii, Francji, Hiszpanii, Holandii, Niemiec, Polski, Szwecji, Turcji, Ukrainy i Włoch. Aż 19 021 zwiedzających, którzy wzięli udział w wydarzeniu mogło zapoznać się z najbardziej aktualnymi i różnorodnymi propozycjami i rozwiązaniami stosowanymi w gastronomii w sektorze wyposażenia zaplecza kuchennego, żywności i napojów, wyposażenia sal restauracyjnych i barów oraz kawowym, a nawet nabyć produkty w promocyjnych cenach przygotowanych specjalnie na targi. Po raz pierwszy na EuroGastro prezentowała się Hiszpania, z której do Polski specjalnie na targi przyjechało 17 firm z bogatą ofertą produktów narodowych. Na EuroGastro swoją premierę miało również rewolucyjne oprogramowanie do stolika X2Multi Table firmy ADITH Technologies, dzięki któremu klienci restauracji za pomocą multimedialnego blatu mogą m.in. składać zamówienia, łączyć się z Internetem czy też dowiedzieć się, co aktualnie znajduje się na stole. Co więcej, firma Winterhalter przedstawiła najmniejszą na świecie zmywarkę dla profesjonalistów. Oficjalną premierę na targach miał też Ekspress Jura Impressa J9 One Touch TFT z innowacyjnym wyświetlaczem firmy Strauss Cafe Poland. Poza tym, na targach po raz pierwszy wystawiała się firma GRANULDISK z nową zmywarką granulową o zwiększonej wydajności – Granule Solo®. Z kolei Eurogast Polska przedstawiła najbardziej precyzyjny, energooszczędny i bezpieczny piec konwekcyjno parowy HOUNÖ KPE1.10, a Fabryka Marzeń i Urządzeń Gastronomicznych KROMET zaprezentowała swój Monoblok KROMET - Superline.
- Najwięcej zwiedzających jest zawsze w Warszawie na EuroGastro. Dla takich firm jak nasza, gdzie mamy kontakt z odbiorcą ostatecznym jak i z firmami, te targi również są najlepsze, bo jest dużo zwiedzających, ale i firmy które się wystawiają często są dla nas potencjalnymi, atrakcyjnymi partnerami. Co więcej, ze względu na to, że w branży HoReCa, Targi EuroGastro są największe, obecność tutaj to również prestiż dla firm - podkreśla Jakub Klewaniec z PPUH VOIGT Sp. z o.o.
„Najlepszy Produkt Targów EuroGastro 2011”
W tegorocznej edycji targów wystawcy mogli wziąć udział w konkursie na „Najlepszy produkt Targów EuroGastro 2011”, który odbył się po raz pierwszy w zmienionej formule. Laureaci zostali nagrodzeni unikatowym logo „Najwyższa Jakość Targów EuroGastro 2011”, które może być wykorzystane w materiałach promocyjnych i reklamowych nagrodzonego produktu jako potwierdzenie jego doskonałej jakości. W kategorii wyposażenie zaplecza kuchennego zwyciężyła firma Winterhalter Gastronom Polska Sp. z o.o. za zmywarkę GS 630, a wyróżnione zostały okap kuchenny KVF z systemem MARVEL firmy Halton Sp. z o.o. oraz monoblok KROMET - Superline z Fabryki Maszyn i Urządzeń Gastronomicznych KROMET Sp. z o.o. W kategorii sprzęt, akcesoria i surowce dla kawiarni nagrodę otrzymała firma Gastromedia Sp. z o.o. za Pacojet, a Strauss Cafe Poland Sp. z o.o. przypadło wyróżnienie za automatyczny ekspress do kawy La Cimbali Q10. W dziale żywność i napoje dla gastronomii laureatem została Spółdzielnia Mleczarska w Skarszewach za ser długodojrzewający „Stary Szeneker”. Z kolei wyróżnione zostały szynka Serrano Bodega dojrzewająca 12 miesięcy z firmy CORRIDA Bartłomiej Olek oraz polędwica bretońska z SOKOŁÓW S.A. Poza tym, Krosno Metal Sp. z o.o. zwyciężyła w sekcji wyposażenie sal restauracyjnych i barów z barowym stołem chłodniczym, a PPUH VOIGT Sp. z o.o. w dziale chemia dla gastronomii z produktem Gastro – SOFT VC 691. Firmie ES System K Sp. z o.o. przypadły laury za linię urządzeń chłodniczych LENARI w kategorii sprzęt, akcesoria i surowce dla cukierni, lodziarni i piekarni. Z kolei za oprogramowanie sal restauracyjnych i barów nagrodzono Micros Fidelio Polska Sp. z o.o. za system MICROS e7, a wyróżnienie otrzymała LSI Software S.A. za platformę gastronomiczną B2B. Najlepszym produktem targów w kategorii sprzęt i akcesoria dla cateringu wybrano gamę talerzy i misek wykonanych z masy celulozowej marki „Chinet” z Huhtamaki Foodservice Poland Sp. z o.o. Informacje i zdjęcia nagrodzonych produktów zostaną zamieszczone na stronie www.eurogastro.com.pl i będą widoczne do kolejnej edycji targów.
Kawowi mistrzowie na EuroGastro
Program wydarzeń towarzyszących EuroGastro 2011 obfitował w liczne konkursy i mistrzostwa, pokazy kulinarne oraz degustacje. W trakcie targów odbyły się rozgrywki X Mistrzostw Polski Baristów. Uczestnicy przygotowując w ciągu 15 minut 4 napoje kawowe według własnego pomysłu, 4 espresso oraz 4 cappuccino rywalizowali o głosy jury, które oceniało smak i wygląd konkursowych napojów, a także technikę ich przygotowania. Za najlepszego baristę w kraju uznana została Izabela Popiołek z Green Coffee. Co więcej, zwyciężczyni będzie reprezentowała Polskę podczas Mistrzostw Świata Baristów w Kolumbii. Na drugim miejscu uplasowała się Katarzyna Zyzało z North Coast, a trzecią lokatę zajął Piotr Kaczorowski z CoffeeHeaven. Z kolei w V Polskich Mistrzostwach Latte Art zawodnicy w 8 minut musieli przygotować 2 espresso macchiato, 2 cappuccino oraz 2 drinki kawowe na bazie mleka i kawy i udekorować finezyjnymi wzorami ich powierzchnie. W walce o mistrzostwo zwyciężył Leszek Jędrasik z Ipanema Café, wicemistrzem został Mateusz Gaca z Brisman, a tuż za nim na podium stanęła Agnieszka Rojewska z tej samej kawiarni. Poza tym, Elżbieta Citak z Węgierskiej Korony na EuroGastro otrzymała tytuł Polskiego Mistrza Coffee in Good Spirists 2011 popisując się doskonałym przygotowaniem i zaserwowaniem 2 irish coffee i 2 drinków alkoholowych własnej kompozycji na bazie espresso w trakcie 8 minut. Na drugim miejscu uplasował się Tomasz Marchwiński z Green Coffee, a trzecią lokatę zajął Jakub Gielżyński z iCoffee.
Kulinarny Talent 2011
Z kolei w autorskim konkursie Mistrza Kuchni Roberta Sowy uczestnicy prezentowali swoje doskonałe umiejętności kulinarne. W wybór młodych talentów zaangażowane zostały osobistości ze świata gastronomii jak Jerzy Pasikowski, Prezes Fundacji KSK, Grzegorz Kazubski, Doradca i Szef Kuchni MAKRO, Rafał Targosz, Doradca Kulinarny firmy LIMITO i Grzegorz Łapanowski, kucharz znany z kącika kulinarnego DD TVN oraz gwiazdy show-biznesu i przedstawiciele prasy w składzie Anna Ibisz, redaktor naczelna JOY’a, Tomasz Szczepanik, wokalista zespołu Pectus, Marta Kuligowska, dziennikarka TVN 24 oraz Dominika Gawęda i Paweł Rurak Sokal z zespołu Blue Cafe. Oceniając m.in. techniki kulinarne, finezję, smak, wygląd i aromat potraw jury wyłoniło Kulinarny Talent 2011. Tytuł ten zdobył Mateusz Wichrowski z restauracji La Rotisserie warszawskiego Hotelu „Le Regina” trenowany przez Szefa Kuchni Pawła Oszczyka, który skomponował wyborowe Meli Melo z polędwicy wołowej i łososia z risotto z rakami i awokado oraz esencję smardzową z whiskey Jack Daniel’s. Drugie miejsce za kompozycję delikatnych płatów polędwicy wołowej z tatarem łososiowym, chmurkami z cebuli oraz sosami kabayaki i żelowym sosem z zielonych grejpfrutów przypadło Monice Bielik rekomendowanej przez Pawła Wiśniewskiego, szefa kuchni rezydencji Ambasadora Królestwa Niderlandów. Natomiast trzecią lokatę zajął Łukasz Kalinowski z MK Taste - Legionowo rekomendowany przez Michała Karadżowa-Szmitkowskiego, który zyskał uznanie sędziów za Meli Melo z polędwicy wołowej i łososia na sosie berneńskim w aromacie Jacka Daniel’sa.
VI Festiwal Kuchni Greckiej
Ogromnym zainteresowaniem cieszył się VI Festiwal Kuchni Greckiej, którego pomysłodawcą jest Theofilos Vafidis. Najlepsi polscy kucharze przygotowywali dania z wykorzystaniem greckich produktów starając się przekonać międzynarodowe jury o swoim mistrzowskim kunszcie kulinarnym. Słynni sędziowie z Polski i zagranicy w składzie Kurt Sheller, Jerzy Pasikowski, Jarek Walczyk, Theofilos Vafidis, Militos Karoubas, Vassilisa Karoubas oraz Athanasios Skouras za najwybitniejszego kucharza uznali Jarosława Mikołajczyka z Hotelu Bohema***** w Bydgoszczy, który tym samym został nominowany do udziału w Kulinarnym Pucharze Polski 2011. Drugie miejsce przyznano Arkadiuszowi Kruszikowi z Hotelu Verde Montana w Kudowie Zdroju, zaś trzecia lokata przypadła Bogdanowi Rewerze z Zamku Dubiecko. Natomiast w trakcie zmagań kucharzy niebywały kunszt rzeźbienia w owocach i warzywach pod czujnym okiem Mirosława Bobrowskiego prezentowali uczestnicy III Polskiego Festiwalu Carvingu. Najlepszy okazał się Piotr Wasik z Uniwersytetu Opolskiego. Drugie miejsce zajął Tomasz Szpalek z „Owocowych Dekoracji”, a trzecie – Łukasz Szewczyk z „Pracowni Sztuki Kulinarnej”.
Mistrzowska obsługa kelnerska
Z okazji I Światowego Dnia Kelnera podczas EuroGastro odbyły się również Mistrzostwa Polski Kelnerów – Junior Waiter 2011 organizowane przez Akademię Kelnerską Grzegorza Górnika. Do walki o tytuł mistrzowski stanęli uczniowie szkół kelnerskich, gastronomicznych i hotelarskich z przedmiotem nauczania „Obsługa Konsumenta”. Czteroosobowe zespoły wykonując zadanie „serwis synchroniczny – musztrę kelnerską” prezentowały profesjonalne techniki obsługi klienta. Zwycięzcą została drużyna z Zespołu Szkół Nr 1 im. M. Skłodowskiej-Curie w Wyszkowie. Z kolei drugie miejsce zajęli uczniowie Szkół Gastronomicznych nr 1 z Krakowa, a trzecia lokata przypadła Zespołowi Szkół Nr 2 im. A. Świętochowskiego z Łukowa.
Targi EuroGastro 2011 były również okazją do poszerzenia wiedzy w zakresie gastronomii w trakcie organizowanych spotkań merytorycznych. Zwiedzający mogli uczestniczyć w seminarium „Zasady prawidłowego żywienia w teorii i praktyce” lub też „Dobry barista – sposób na zwiększenie zysków Twojej kawiarni”. W ramach EuroGastro odbyły się również pokazy i warsztaty „Rok Polski w BBQ” które pozwalały uczestnikom odkryć tajniki Barbecue.