W Centrum MT Polska w Warszawie w najbliższy piątek, 19 kwietnia, startują drugie Targi Produktów Regionalnych Regionalia i premierowe Targi Agroturystyka. Przez trzy dni, do 21 kwietnia, na zwiedzających czekać będą kulinarne specjały z różnych stron Polski i świata, w tym wyborne, ekologiczne mięsa, aromatyczne wypieki, tradycyjne przetwory i słodkości czy regionalne trunki. Obok lokalnych smaków na stoiskach zaprezentowane zostaną oryginalne wyroby artystyczne, jak ręcznie robiona biżuteria i moda inspirowana folklorem, a także produkty rzemieślnicze i z drewna. Na miejscu będzie można też znaleźć pomysły na wypoczynek w otoczeniu pięknej przyrody, do czego zachęcać będą polskie regiony. Targi Regionalia i Agroturystyka to również weekend pełen atrakcji dla uczestników. Na trzy dni zaplanowano m.in. Święto Piw Regionalnych, smakowite degustacje, ciekawe warsztaty i pokazy. Wstęp na targi jest bezpłatny.
- W tym roku mamy gościć ponad 200 wystawców na targach. Będą zachęcać do odkrywania regionalnych uroków nie tylko od strony kulinarnej, ale też przyrodniczej. Za jednym razem będzie więc można delektować się wyjątkowymi smakami lokalnych specjałów i szukać ciekawych możliwości wypoczynku w ciszy i w harmonii z naturą. Targi Regionalia i Agroturystyka to też doskonały pomysł na spędzenie czasu na wesoło z całą rodziną. W programie mamy bowiem moc atrakcji zarówno dla małych, jak i dużych zwiedzających. Zapraszamy wszystkich do wspólnej zabawy już w najbliższy weekend do Centrum MT Polska przy ul. Marsa – zachęca Bartosz Sosnowski, prezes firmy Międzynarodowe Targi Polska, organizującej obie imprezy.
Cuda i smaki regionów
Ponad 200 wystawców zaprezentuje na targach różnego rodzaju tradycyjne specjały z Polski i zagranicy oraz oferty wypoczynku blisko natury. Wśród regionalnych propozycji znajdą się oryginalne domowe przetwory, jak na przykład musztarda truskawkowa czy konfitury malinowe z koniakiem z Wytwórni Towarów Niezwykłych. Firma N-czekolada przywiezie wyśmienite wyroby z belgijskiej czekolady. Ponadto, na stoiskach pojawią się wina bułgarskie, nalewki owocowe z firmy Nalewki Staropolskie, a także lokalne piwa z browaru Amber. Gospodarstwo Pasieczne „Bartnik Mazurski” z Kętrzyna zaprezentuje swoje aromatyczne miody, podczas gdy do wyrobów z koziego mleka będzie przekonywać Rodzinne Gospodarstwo Ekologiczne „Figa”. Firma Koneser pokaże produkty mięsne wytwarzane według staropolskich receptur. Będzie też można podziwiać unikatowe artystyczne wyroby, w tym szale z Jazo Pracownia Artystyczna czy biżuterię artystyczną z firmy Uniko. Pojawi się też Targ Śniadaniowy – wydarzenie, które będzie organizowane cyklicznie od 27 kwietnia w soboty na terenie Żoliborza. Obok lokalnych producentów, obecny będzie patron honorowy Targów Regionalia – Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi z pysznymi wyrobami z Listy Produktów Tradycyjnych w Polsce. Co więcej, wystawiać się będą również urzędy marszałkowskie, które mają promować wyroby charakterystyczne dla swoich województw. Polskie regiony pojawią się także na Targach Agroturystyka, by zaprezentować swoje atrakcje i zachęcić do wypoczynku z dala od miejskiego hałasu.
Pomysłowy weekend z rodziną
Dla zwiedzających Targi Regionalia i Agroturystyka przygotowano wiele atrakcji. Przez cały weekend nie zabraknie pysznych degustacji lokalnych specjałów, w planach są też ciekawe warsztaty gotowania oraz recyklingowe dla dzieci i dorosłych. Dodatkowo, pokaz kulinarny z polskimi potrawami przygotował znakomity kucharz znany z telewizyjnych ekranów – Tomasz Jakubiak. Po raz pierwszy w ramach targów zorganizowane zostanie Święto Piw Regionalnych, które będzie okazją, by posmakować wytwarzanych lokalnie złocistych trunków. Odbędą się także ciekawe spotkania merytoryczne, w tym prezentacja „Menu bez glutenu oraz żywność bezglutenowa”. Co więcej, w tym roku wybrane zostaną najlepsze produkty regionalne, a także wyjątkowy przepis z regionalnymi specjałami.
Jak dojechać?
Targi Regionalia i Agroturystyka odbędą się razem z Targami Turystyki i Wypoczynku LATO w nowoczesnym Centrum MT Polska przy ul. Marsa 56c w Warszawie. Na miejsce można dotrzeć samochodem – obiekt zapewnia 1500 miejsc parkingowych oraz stały postój taksówek. Można skorzystać też z komunikacji miejskiej – w sąsiedztwie kursuje 11 linii autobusowych z różnych punktów Warszawy oraz pociągi Kolei Mazowieckich i SKM ze Śródmieścia i Dworca Wschodniego.
Znakomite patronaty
Honorowymi patronatami tegorocznej edycji Targów Regionalia są: Stanisław Kalemba, Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi; Adam Struzik, Marszałek Województwa Mazowieckiego i Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego. Pierwsze Targi Agroturystyka odbędą się natomiast pod patronatem Polskiej Federacji Turystyki Wiejskiej „Gospodarstwa Gościnne”.
Więcej informacji na stronach www.targiregionalia.pl i www.targiagroturystyka.pl.