Po raz pierwszy podczas tegorocznej edycji Targów Regionalna zorganizowane zostanie Święto Piw Regionalnych. Będzie to okazja dla lokalnych browarów, by zaprezentować wyjątkowe smaki swoich złocistych trunków wśród tysięcy osób. Targi Produktów Regionalnych Regionalia poświęcone są lokalnym wyrobom z Polski i zagranicy oraz zdrowej i ekologicznej żywności. W tym roku wydarzenie odbędzie się w dniach 19-21 kwietnia w Centrum Targowo-Kongresowym MT Polska przy ul. Marsa 56c w Warszawie.
- Wraz z modą na produkty lokalne rośnie w Polsce popularność regionalnych piw. Polacy coraz częściej bowiem wybierają złociste trunki wytwarzane w małych browarach doceniając ich wysoką jakość, wyjątkowe smaki i różnorodność. Regionalne warzelnie mają obecnie około 7-procentowy udział w rynku piwa, a szacuje się, że w ciągu kilku lat może on wzrosnąć do 10%. Do produkcji lokalnych browarów wykorzystywane są często tradycyjne receptury i regionalne składniki, stąd też takie piwa stanowią ważny element kultury lokalnej. Święto Piw Regionalnych będzie doskonałą okazją, by wśród tysięcy osób promować te oryginalne trunki, a także regiony, w których są warzone – mówi Bartosz Sosnowski, prezes firmy MT Polska organizującej Targi Regionalia.
Regiony pełne smaków
Obok lokalnych piw oferta Targów Regionalia obejmie różnorodne produkty tradycyjne i regionalne nie tylko z Polski, ale też z zagranicy, ekologiczną i organiczną żywność, miody i wyroby mleczarskie, a także wina regionalne. Ponadto, na Regionaliach będzie można znaleźć wyroby rzemieślnicze, z drewna, ręcznie robioną biżuterię, modę inspirowaną folklorem, a także kosmetyki naturalne. Do uczestnictwa w targach zapraszane są też eko organizacje, stowarzyszenia i fundacje. Przez trzy dni targów odbywać się będą kulinarne pokazy i smakowite degustacje.
Targi Regionalia – dobry początek
Targi Regionalia organizowane są od 2012 roku. Pierwsza edycja zgromadziła ponad 25 tys. zwiedzających, wśród których, obok klientów indywidualnych, znaleźli się też przedstawiciele sklepów ze zdrową żywnością, sieci handlowych, hoteli i restauracji. Przez trzy dni wydarzenia swoją ofertę prezentowało ponad 120 wystawców z Polski, ale także z Austrii, Bułgarii, Gruzji, Hiszpanii, Litwy, Maroka oraz Węgier.
Patronat honorowy nad II edycją Targów Regionalia objęli Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi – Stanisław Kalemba, Marszałek Województwa Mazowieckiego – Adam Struzik oraz Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego. Targi Regionalia 2013 organizowane są równolegle z XVIII Targami Turystyki i Wypoczynku LATO, w ramach których po raz pierwszy odbędą się Targi Agroturystyka promujące wypoczynek na łonie natury.
Więcej informacji znajduje się na stronie www.targiregionalia.pl.